Rawfood
 
 Raw food - den nya kosten för att må bättre
-->
 

RAW FOOD

 

Raw food är mat som äter oupphettat, främst på grund av en önskan om att behålla matens näringsämnen, det motionerande motståndet och de klara, fina, smakrika färgerna. 

Raw food och levande föda är oerhört lika varandra i sin tanke, och gemensamt för de båda är att alla råvaror kan leva på egen hand. Det kanske låter märkligt men är enklare än du tror!

Det som menas med levande föda eller raw food är att exempelvis ett blad kan plockas från en buske eller ett träd och fortfarande ha förmågan att grodda sig och växa om det sättsi vatten. När du plockbladet, så skadar du inte heller varken växten eller det lilla bladet. 


Den naturliga och miljövänliga raw food-maten kan jämföras med en köttbit, som är död när den intas av människan. Vi dödar både djuret, själva maten och genom hård upphettning, även de enzymer som finns som nödvändiga i maten och människans matsmältningssystem.

 

Här kan du läsa mer om vad raw food är, hur den tillagas och hur du bäst kommer igång!

Råvaror för raw food-kost

För att minska påfrestning på kroppen så äter du sällan konventionellt odlade råvaror när du äter raw food, du minskar ditt intag av protein och äter oftast helt vegetariskt. Inom raw food tar de flesta bort mjölkprodukter och vete ur sin kost eftersom dessa är tillagade och har varit upphettade under tillverkning. Istället kan du välja att mixa ditt eget raw food cashewnötter till ett välsmakande raw food-smör och ha havremjölk i matlagningen istället för vanlig mjölk eller sojamjölk. Raw food havremjölk mixar du genom att mixa havregryn och lite vatten, för att sedan späda ut det till den konsistens som du önskar hos din raw food-mjölk.   

 

Raw food och genmanipulering

Inom raw food undviks soja, främst på grund av dess innehåll av GMO (genmanipulering), vilket också innefattar majs och raps.


Tomat och ananas undviks på grund av dess innehåll av latex, vilket betyder att stort intag av dessa livsmedel kan framkalla latexallergi och därefter en korsreaktion mot stenfrukter. Ananas innehåller dessutom bromelain.

Raw food och vete

Inom raw foodså byter du vete mot bovete, redning mot boveteflarn eller röda linser och bröd, pasta, potatis och ris kan istället lämna plats åt groddar eller bönor. Vete är så ihopklibbande i kroppen, så att det nästan liknas vid klister. Det är inte för inte, som vete kan användas som tapetklister och att det går att limma pepparkakshus med hjälp av smält socker. Lika klistrigt som det är i andra sammanhang, är de även i dina kärl, organ och i mage och tarm.

Raw food, socker- och tillsatsfritt

Utöver vete, så är traditionellt vitt socker en av de hälsovådliga råvaror som helt utesluts från raw food-kost. Däremot så används exempelvis råsocker och honung, eftersom maten inte hettas upp. Liksom övriga enzymer så förstörs honungens innehåll av både näring, sockerkedjor och enzymer.

Minska upphettning för att undvika härdning, härsken mat och raffinering

Tänk på att äta mat som är så lite upphettad som möjligt eftersom upphettning skadar oavsett om intentionen är god. Upphettat fett och kött blir härsket, upphettat socker raffinerat och matens näring minskar markant.

Raw food och tillagning

När du tillagar raw food så är det lämpligt att välja ekologiska råvaror eftersom de innhåller mer närng och mindre gifter. Flertalet konventionella (oekologiska odlare) använder gifter och GMO (genmanipulering) när de odlar sina grödor, främst för att öka skördarna, minska förstörda grödor, slippa skadedjur samt för att slippa sätta jorden i träda.

 

Raw food och ekologiska råvaror

I den ekologiska odlingen används mineraler istället för gifter och råvarorna får mogna i sin egen takt, vilket också medför ökat innehåll av vitaminerna och mineraler, eftersom det är de som bildas sist i mognadsprocessen. För tidig skörd ger alltså en prisvärd effektivitet på bekostnad av en sämre råvara.

Tillaga raw food-maten minutiöst

När du tillagar raw food, så tänk på att den bör upphettas så lite som möjligt eller inte alls. Woka lätt eller ångkoka det som eventuellt behöver tillagas, men då aldrig över 32-34 grader eftersom det är vid den temperatur som enzymerna dör. För att ha maximalt innehåll av mineraler och vitaminer, så bör upphettningens gradantal, ej överstiga 70 grader.

 

Raw food, blötläggning, fermentering och centrifugering

Raw food bygger mycket på att du tillagar maten minutiöst, med hjälp av en mixer, centrifug och med hjälp av kallsoppor och färskpressade smoothies och juicer.

 

Dina tillbehör, såsom bönor och groddar fermenterar du eller lägger i blöt över natten. Tänk på att ett eventuellt magont kan bero på att du har blötlagt för kort tid och då har lektiner som stör magen och gör dig uppblåst (lektiner är proteiner som binder kolhydrater).